Eskişehir'den MESEM projesine sert çıktılar: Çocuklar ölüyor!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'den MESEM projesine sert çıktılar: Çocuklar ölüyor!
A
a

Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı MESEM projesi kapsamında yaşanan iş kazaları ve ölümlerine tepkiler sürüyor. Eğitim Sen Şube Başkanı Sertaç Durdu, son olarak Eskişehir Süleyman Şah Anadolu Lisesi’nin de program kapsamına alınacağını söylerken, Eğitim İş Şube Başkanı Hüseyin Yurtman ise, “Çocukların emekleri sömürülüyor” dedi.

Sütiş Eskişehir
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) programı kapsamında pek çok çocuk iş kazası geçirerek hayatını kaybetti. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 336 öğrencinin çıraklık yaptırılırken iş kazası geçirdiğini açıklarken, hayatını kaybeden çocuk sayısı bilinmiyor. Duruma tepki gösteren eğitim sendikaları başkanları, MESEM projesiyle öğrencilerin ucuz iş gücü kaynağı olarak kullanıldığını dile getirdi. Eğitim Sen Şube Başkanı Sertaç Durdu, Eskişehir’de bir okulun daha MESEM kapsamına alınmasının planlandığını belirterek, “Ekonomik olarak zor günler yaşayan aileler ve çocukları açısından meslek sahibi olma ve para kazanma fikri ilk anda ne kadar cazip gelse de özellikle MESEM kapsamında işçi çalıştıran işletmelerde çok sayıda iş kazası gerçekleşmiş ve ölümler yaşanmıştır. Bunca somut örnek varken Eskişehir’de de MESEM kapsamına alınan okullara bir yenisi eklenmeye devam ediyor. Süleyman Şah Anadolu Lisesi’nin MESEM yapılması planlanıyor. Bakanlık, 1 milyon öğrenciyi eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakmayı, onların emeğini patronlara ucuz emek olarak sunmayı hedeflemektedir. Mesleki eğitim, MESEM gibi uygulamalar üzerinden adım adım özel sektöre devredilmektedir. Kamu kaynakları mesleki eğitimin niteliğini arttırmak için değil, patronlara destek için kullanılmaktadır. Kâğıt üstünde adına öğrenci denilse bile işletmelerin işçisi olarak çalıştırılıp, ucuz iş gücü kaynağı olarak kullanılmaktadırlar. Bakanlığın zorunlu eğitim kapsamındaki çocukları ‘beceri eğitimi’ adı altında işverene ucuz iş gücü kaynağı olarak sunması ve çocuk işçiliğini meşrulaştırması kabul edilemez. Çocuk işçiliğini arttıran ve yaygınlaştıran her türlü uygulamaya derhal son verilmelidir” ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLARIN EMEĞİ SÖMÜRÜLÜYOR

MESEM uygulamasıyla ilgili düzenleme yapılmasının şart olduğunu belirten Eğitim İş Şube Başkanı Hüseyin Yurtman ise, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın uygulamaya koyduğu Mesleki Teknik Anadolu Liselerindeki MESEM uygulaması ile küçük yaştaki çocuklarımız işyerlerinde ucuz işçi haline getirilmiştir. Bu ucuz işçilik haftada 4 gün iş yerine bir gün de okula giderek sonuçta meslek lisesi diploması vaadi ile eğitim adı altında perdelenmektedir. MESEM uygulaması çocuk işçiliğini özendirmektedir. MESEM uygulaması iş verene hiçbir yük getirmeden devlet eliyle çocuklarımızın emeğinin sömürülmesine neden olmaktadır. MESEM uygulaması çocuklarımızı iş yasalarının getirdiği birçok korumanın dışında bırakarak yeterli iş güvenliği eğitimi verilmeden ve yetersiz iş güvenliği önlemleri altında çalıştırılmalarına neden olmaktadır. Bu koşullar altında küçük yaştaki bu çocuklarımız işyerlerinde uzun saatler çalıştırılmakta ve maalesef iş kazalarına maruz kalmaktadırlar. Milli Eğitim Bakanlığı derhal MESEM ile ilgili çalışma başlatmalı ve MESEM’in getirdiği tüm bu olumsuzlukları ortadan kaldıracak düzenlemeler yapmalıdır” dedi.
 
 
 
Kaynak : HABER MERKEZİ
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi