SEVGİLİNİZE HAYVAN HEDİYE EDİP, ÖLÜME TERK ETMEYİN

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç SEVGİLİNİZE HAYVAN HEDİYE EDİP, ÖLÜME TERK ETMEYİN
A
a

14 Şubat Sevgililer Günü’ne sayılı saatler kala çiftler birbirlerine hediye almanın telaşına düşerken...

Sütiş Eskişehir
14 Şubat Sevgililer Günü’ne sayılı saatler kala çiftler birbirlerine hediye almanın telaşına düşerken, Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Eğitim Koordinatörü Semra Onal, alınacak hediyelerin kedi ve köpek gibi canlılar olmaması gerektiğini belirtti.

Her yıl 14 Şubat'ta kutlanan Sevgililer Günü'nde çiftleri en zorlayan konu elbette hediye seçimi. 14 Şubat Sevgililer Günü, dünyanın birçok ülkesinde "St. Valentine's Day" olarak kutlanıyor. Sevgililer Günü'ne özel kampanyalar, sevgililere özel hediyeler için arayışlar, şubat ayının henüz ilk günlerinde başlarken hediyeler de görücüye çıkıyor. Birçok insan hediye seçimlerinde kolye, yüzük, bilezik, künye, çiçek gibi cansız eşyalar almayı tercih ederken bazıları da pet shoplardan kedi, köpek ve kuş gibi canlı hayvanları tercih ediyor. Ama hayvan hakları koruyucuları, hayvanların hediye olarak alınıp satılmaması gerektiğini, insanların kendi istekleriyle barınaklardan hayvanları sahiplenmeleri gerektiğini ifade ediyor.

“GOLDEN CİNSİ KÖPEKLER ÖZELLİKLE TERCİH EDİLİYOR”

Sevgililer Günü’nde güzel paketler içerisinde insanların birbirlerine hayvan hediye etmesinin alışkanlık haline geldiğini aktaran HAYTAP Eğitim Koordinatörü Onal, bunun sadece Sevgililer Günü’nde yapılmadığını diğer özel günlerde de aynı şekilde hayvanların hediye edildiklerini vurguladı. Hayvanların sevimli oldukları için insanlar üzerinde can alıcı bir duyguya neden olduğunu belirten Onal, hayvanların eve girdikten sonra çok büyük sorumluluk gerektirdiğini söyledi. Onal, “Hayvanlar eve girdikten sonra maalesef çok büyük sorumluluk gerektiren bir şey. Tuvaletini tutamadığı için aynı bebek gibi tuvaletini sağa sola yapmaya başlıyor. Dişleri kaşındığı için sandalyelerin kenarlarını, masaların altlarını kemiriyor. Dolayısıyla bakan kişi bunun sorumluluğuna katlanamadığı için veya komşular şikayette bulunduğu için daha hayvanlar büyümeden, 3 - 4 aylıkken sokağa salınıyor. Bunlar genelde cins köpekler oluyor. Golden cinsi köpekler özellikle tercih ediliyor çok sevimli oldukları için. Sokağa salınan hayvanın ne yazık ki hiç yaşam şansı olmuyor. Çünkü hazır yemeye, yatacak yere ve sevgiye alışık oldukları için dışarıda bunları bulamıyor. Dostluğa alışık oldukları için her gördüğü insanı dost sanarak onlara yaklaşıyor. Dolayısıyla yolda tekmeleniyor, taşlanıyor, yakalandıkları zaman çocuklar tarafından işkence görüyor veya barınaklara gönderiliyor” dedi.

“TERK EDİLMEK TÜM CANLILARA AYNI ACIYI VERİYOR”

Barınaklarda bulaşıcı hastalıklar neticesinde hayvanların ölebildiğine dikkat çeken Semra Onal, “Barınak şartları ufak hayvanların yaşaması için hiç müsait değil. Şanslılarsa iyi insanlar karşısına çıkıyorsa ellerinden geleni yapıyorlar. Geçici ev olarak çalışan arkadaşlarımız var. Onlar evlerine alıyor. Kısırlaştırıp sahip aramaya başlıyoruz. Zor bir süreç. Çünkü çok iyi bir yere sahiplendirmemiz gerekiyor. Çünkü sahiplenen kişi de zaman sonra bırakabiliyor. Terk edilmeler oluyor. Hiçbir can parayla satın alınmaz. Biz evlatlarımızı alıp satmıyoruz. Dostluklarımızı parayla satın almıyoruz. Bu hayvanlar aynı insanlar gibi seviniyorlar, acı çekiyorlar, hastalanıyorlar ve yaralanıyorlar. Terk edilmek tüm canlılara aynı acıyı veriyor. Dolayısıyla ya hiç almasınlar ya da aldıktan sonra terk etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“SEVGİ PET HAYVANIYLA İFADE EDİLMEZ”

Hediyelerin kolye, bilezik, bileklik, saat ya da hediyelik başka bir eşya olabileceğini bildiren HAYTAP Eğitim Koordinatörü Semra Onal, evcil hayvan sahibi olmanın çok büyük sorumluluk getirdiğini ifade ederek, şöyle devam etti:
“Çiftlerin satın aldığı şeyin mutlaka cansız bir şey olması lazım. Yani bu kedi, köpek, kuş veya başka pet hayvanların olmaması gerekiyor. Çünkü çok büyük bir sorumluluk gerektiriyor evcil hayvan sahibi olmak. Onun için rica ediyorum eğer bir hayvanın ölümüne imza atmak istemiyorlarsa hediye olarak pet hayvan almasınlar. Sevgi pet hayvanıyla ifade edilmez. Hayvan alacak kişinin öncelikle ne tür bir hayvan alması gerektiğine karar vermesi gerekiyor. Sosyal şartlarını ve karakterini gözden geçirmesi gerekiyor. Bu hayvanı evde bekçi olarak mı alacak yoksa sevgi yumağı olarak mı alacak? Kişiye özeldir bu. Kişiyle hayvan birleştiği zaman aralarında mutlaka bir bağ gelişir. Yani bir hayvanı başkasına hediye olarak aldığınızda o bağı onlar arasında kurmayabilirsiniz. Ya da o kişi bu sorumluluğu kabul etmeyebilir. Dolayısıyla bir kişi hayvan alacaksa bunu bir başkası tarafından hediye olarak kabul etmemesi gerekir. Mutlaka hayvan alacaksa kendi araştırıp sahiplenmesi gerekir.”
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi