OSMANLI GİBİ ÜÇ KITAYA ULAŞACAĞIZ

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç OSMANLI GİBİ ÜÇ KITAYA ULAŞACAĞIZ
A
a

Makam Odası - Cihan Yıldırım

Sütiş Eskişehir
Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen'in makam odasındayız. Hoca'nın çalışma masasının üzerindeki onlarca not kağıdı ve evrak dikkat çekiyor.

Üniversiteye hizmet eden dört rektörün birlikte verdiği dostluk pozu tüm halef-seleflere örnek olması gereken cinsten... Rahmetli kurucu rektör Erenoğlu'nu da andık.

Hoca'nın odasında öğrencisinin Senegal'den getirdiği kaplan, Sudan'dan gelen devekuşu yumurtası, Harun Haracan'ın hediyesi kitaplık ve Almanya'dan kalem de var.
 
Atatürk ve Erdoğan fotoğrafları yanyana
Duvarda dikkat çekici bir büyüklükte tablo var. Önceki Rektör Fazıl Tekin'den kalmış... Tablo, eski rektörlük makamında da asılıymış. Hasan Hoca "Cenk Sezer/2003" imzası taşıyan tablo için "Bize önem atfedilerek aktarılmıştı. Biz de onu muhafaza ediyoruz" diyor. Masasının hemen arkasında duvarda Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafları var. Gönen "Devletimizin kurucusu Atatürk ve Sayın Cumhurbaşkanımız... Bunları her zaman gururla yad ediyoruz. Bize güç, kuvvet veriyorlar" dedi.

Dört rektör Hikmet Hoca'nın töreninde buluşmuş
Osmangazi Üniversitesi 1993 yılında Anadolu Üniversitesi'nden ayrılan bölümlerle kuruldu. Üniversite bugüne kadar beş rektör gördü. Masada dört rektörün bir arada olduğu bir fotoğraf duruyor. Fotoğrafta sadece rahmetli olan Kurucu Rektör Prof. Dr. Esat Erenoğlu yok. Erenoğlu'dan sonra rektörlük yapan sırasıyla Prof. Dr. Erdoğan Fıratlı, Prof. Dr. Necat Akdeniz Akgün, Prof. Dr. Fazıl Tekin ve Prof. Dr. Hasan Gönen birlikte görünüyor. Fotoğraf, Necat Akgün'ün önerisiyle Prof. Dr. Hikmet Hassa'nın emeklilik töreninde çekilmiş. Fotoğrafın hemen yanında yine emekli olan Prof. Dr. Sinan Özalp'in bir hatırası yer alıyor.

Böyle olur teknisyen rektörün masası
Ay ve yıldızdan oluşan şık, minik bir kütüphane görüyorum. Harun Karacan, Ticaret Odası Başkanlığı döneminde Gönen'e hediye etmiş.
Hasan Hoca'nın çalışma masasının üstü fotoğraflarda da görüldüğü üzere dopdolu. İğne atsak masaya ulaşmaz. Gönen'e "Hocam masanın hali ne böyle" demeye kalmıyor notların daha fazlasının çekmecelerde olduğunu öğreniyorum. Pek çoğu iş başvurusu... Masa o haliyle bir 'rektörün' değil 'teknisyenin ya da santral görevlisinin' masasını andırıyor. Hasan Hoca, benzetmeme şöyle cevap verdi: Göreve gelmeden önce benim iddiam şuydu; Osmangazi Üniversitesi'nin şimdilik teknisyen bir rektöre ihtiyacı var. Çünkü alt yapımız daha tamamlanmış durumda değil. Teknisyen bir rektör bu altyapıyı tamamlarsa ondan sonra protokol rektörü gelip rahat edebilir. Bu da teknisyen rektörün masası...

Bizde adettendir imzalanan kalem alınır  
Masada duran kalemin ilginç hikayesini Hoca'dan dinliyoruz: Almanya, Dresden Üniversitesi ile yapmış olduğumuz öğrenci değişimi, teknolojik gelişmeler ve patent anlaşmasıyla ilgili yaptığımız protokolü imzaladığımız kalem... Rektör Yardımcısına 'Bizde adettir. Protokolün imzalandığı kalem yanında götürülür' dedim. Adam şaşırdı ve 'iyi o zaman sen bunu al' dedi. Kalem oradan geldi... 

Osmangazi Üniversitesi fildişi kule değil
Lületaşı isimlik ve zarf açma aleti var. Hasan Hoca, Yunus Emre ve Mehmet Akif Ersoy gibi zatları anma etkinliklerine katılmış. O törenlerde kendisine verilen plaketleri odasında sergiliyor. Gönen, Türk Dünyası Kültür Başkenti Yönetim Kurulu Üyeliği de yaptı. Başkanlık da yapan Vali Güngör Azim Tuna'nın hediye ettiği Anka kuşunun da yer aldığı bir çalışma var. Türkvizyon Şarkı Yarışması'nın da amblemi vardı. Oğuz Kayı Boyu Halk Bilim Araştırma Derneği'nin de plaketi var. Gönen "Üniversite halkın içinde, toplumun içinde olması gereken bir kurum. Bir ülkenin olması gereken veya olagelen bütün etkinliklerinin tam ortasında olması gereken kurum üniversitedir. Biz de o misyonu layıkıyla taşımaya çalışıyoruz. Biz Osmangazi Üniversitesi olarak fildişi kule değiliz" diye konuştu.

Öğrencisinin getirdiği Senegal Kaplanı
Odada en dikkat çeken objelerden biri hiç şüphesiz ağaçtan yapılmış kaplan. Hikayesini Hoca'dan dinleyelim: Senegal Kaplanı... Senegal'e gitmiştim. Orada okuyan bir Türk öğrenci bana hediye getirdi. Kaplanın hemen yanında devekuşu yumurtası var. O da Sudan'dan gelmiş... Orijinal bir devekuşu yumurtası. Üzeri işlenmiş, süslenmiş. Üzerinde Allah ve Muhammed yazıyor. 
  
Havacılık, uzay ve demiryolu üzerine
Üç tane uçak maketi var... Bunlar Hoca'yı ziyarete gelen Solo Türk Takımı, Tümgeneral Cevat Yazgılı ve THY'den bir ekibin getirdiği uçaklar... Rektör gönen uçakların önünde "Havacılık ve uzay alanı bizim önemli stratejik alanlarımızdır. Bir diğeri de raylı sistemler... Bu alanda çok ciddi çalışmalar var. TEI ile çalışmalar var. TÜLOMSAŞ ile çalışmalar var. TÜLOMSAŞ'ın tüm mühendislerine yüksek lisans ve doktora eğitim vermek üzere protokol imzaladık. Eskişehir'deki altyapıyı değere dönüştürmeye çalışıyoruz" diyor.

Türk Dünyası ile yakın ve stratejik ilişkiler
Gönen'in odasında Türk Dünyası ile ilgili pek çok hediye, plaket, hatıra var. Bakü ve Başkurdistan'dan örnekler gördüm. Gönen, geçtiğimiz günlerde Azerbaycan'daydı. Azerbaycan'ın Şeki kenti 2016 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçildi. Hoca, bayrağı 2015'in başkenti Merv'den alan Şeki'deki törene de katılmış. 2012'de Astana, 2013'te Eskişehir, 2014'te Kazan Türk Dünyası Kültür Başkenti'ydi... Üniversite, Kırgızistan'da Türk Dünyası Çocuk Oyun ve Oyuncakları Kurultayı'nın ikincisini yapmaya hazırlanıyor.

Camdan lokomotif, mermerden abajur
Demiryol-İş'in hediye ettiği camdan yapılmış bir lokomotif var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir bürokratın hediye ettiği anı tabakları var. Odaya hoş ve ağırbaşlı bir hava katan abajur ve çiçek saksısı dikkatimi çekti. Mermerden yapıldığını öğreniyorum. Hasan Hoca'yı ziyaret eden iş adamı Mustafa Ünal armağan etmiş.

Osmanlı gibi üç kıtaya ulaşacağız
Değişen logo ile ilgili bazı çalışmalar da masadaydı. Hoca, yeni logo ile ilgili olarak "Çınar, Osmangazi'dir. Rengimiz turkuaz. Bazı bölümleri Osmanlı tuğrasını da andırıyor. Üzerinde beş yıldır çalışıyoruz. Osmanlı nasıl Anadolu'nun bağrından üç kıtaya ulaştıysa inşallah biz de Anadolu'nun  bağrından bilim, teknoloji ve kültürel olarak üç kıtaya ulaşacağız.
Kaynak : anadolugazetesi.net
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi