Orada bir 'tatil köyü' var

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Orada bir 'tatil köyü' var
A
a

Yakın Yerler, Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı ve Kızılay’ın katkılarıyla yenilenen Hasırca Kampı’nda. Tepeden tırnağa yenilenen kamp ‘tatil köyü’ özelliklerine sahip olmuş.

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Yakın Yerler, Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı ve Kızılay’ın katkılarıyla yenilenen Hasırca Kampı’nda. Tepeden tırnağa yenilenen kamp ‘tatil köyü’ özelliklerine sahip olmuş
Yakında faaliyete geçecek Hasırca, halka da kapılarını açacak. Okullar ve firmalar da yıl boyu buradan faydalanabilecek. Yüksel Girgin ve Alihan Karacan’dan değişimin hikâyesini dinledim

Kızılay’ın Hasırca Kampı…
İlkokul beşinci sınıfta gitmiştim. Son gün kozalak toplayıp kamp ateşi yakmıştık. Sonraki yıllarda adını her duyduğumda hoş anılar canlanıyordu hafızamda. Ara sırada ‘gidip görme isteği’ uyanıyordu. Son yıllarda yeniden gündemde. Adını daha sık duymaya başladım. Kızılay’dan Alihan Karacan ile sohbet ederken ‘Abi çok güzel işler yapıldı. Kampı baştan aşağı yeniledik. Mutlaka görmelisin’ dedi. 



Kamp kent merkezine 30 kilometre
Soner Yüksel de var yanımda… “Bizim için de küçük bir mola olur” dedik ve yola çıktık. Sağ olsun Kızılay Şube Başkanı Yüksel Girgin de bizi kırmadı, ekibimize katıldı. Kütahya yolundan Kızılinler’e döndük. Hasırca Kampı kent merkezine 30 kilometre. Yolları biraz bozuk ve yetersiz. Kamp faaliyete geçinceye kadar yolları mutlaka yapılmalı. Kızılinler’in kabak tarlaları arasından geçtikten sonra kısa süre sonra kampa ulaştık. Uzun süredir böyle bir sakinlik görmedim. Dört bir yanım huzurla çevrilmiş gibiydi… Temiz havaya ne demeli? Harika bir doğa. Her yer ağaç… Yeşilin her tonu gözümüze, gönlümüze bayram ettirdi. 

Bazı odaları göl manzaralı otel
Değişim kapıdan başlamış. Yeni ve güzel giriş yapılmış. Hemen yanında küçük, şirin bir göl. Başkan Girgin’den göle bakım yapılacağını, çevre düzenlemesi yapılacağını öğreniyoruz. Butik otel yapılmış. Bazı odaları göl manzaralı otelin ilgi göreceğini düşünüyorum. Eski havuzun yerine büyük ve kapalı bir havuz yapılmış. Beş adet bungalov ev var. Bu evler engelli ve yaşlı vatandaşların kullanımına uygun şekilde tasarlanmış. Kızılay’ın yaşlı bağışçıları da burada ağırlanacak.Yeni düzenleme ve eklenen binalarla birlikte Hasırca’da 300 kişinin aynı anda kalabileceğini öğrendim. İlk anda büyük bir rakam gibi gelebilir ama birkaç yıl içinde yetersiz kalacağını düşünüyorum. 



Kamp herkese açık hale getirilmiş
Sadece yaz aylarında hizmet veren kamp artık yıl boyu kullanılacak. Sporun pek çok dalını tertemiz havada yapmak mümkün. Yüzme, tenis, trekking, basketbol, voleybol gibi sporlar yapılabilir. Hasırca’daki en önemli değişiklik; kampın halka açılması. Firmalara, okullara, ailesiyle piknik yapacaklara, kafa dinlemek isteyenlere… Herkese açık olacak. Bu amaçla 300 kişilik toplantı salonu da yapılmış. Anfi tiyatro bile düşünülmüş. 

Türk Dünyası Kültür Başkenti desteğiyle
Bir ara Başkan Girgin ve Karacan’dan ‘yenilenme’ hikâyesini dinledim. Kampı elden geçirmek isteyen Girgin, uzun süredir kolladığı fırsatı Türk Dünyası Kültür Başkenti ile yakalamış. Proje hazırlayıp Kültür Başkenti Ajansı’na sunuyor. Kabul ediliyor… Alihan Karacan burada ‘Eski Vali Güngör Azim Tuna’nın desteği büyük. Özellikle teşekkür etmek istiyorum’ dedi. Ajans’ın bütçesini yöneten Tuna, “Dört milyon veririm ama” demiş. “Dört milyon da Genel Merkez’den alırsanız” diye eklemiş. Kızılay Genel Merkezi hemen kabul etmiş. Sekiz milyonla yola çıkılmış. Yaklaşık 15 milyona mal olacak. Kalan miktarı da Kızılay karşılayacak. 

Henüz açılmadı ama ilgi çok fazla
1959 yılında hizmete giren Hasırca, geçirdiği büyük fiziksel ve zihinsel değişim sonrası pek yakında ‘tatil köyü’ olarak kapılarını açacak. Seminer, toplantı yapmak isteyen okullara, firmalara da hizmet verecek. Hatta bazıları arayıp sormaya başlamış. Komple kiralamak isteyenler bile var. Bazı okullar öğrencilerine kamp yaptırmak istiyor. Firmalar kış için organizasyon planlıyor. Tefrişat ve peyzaj yetişmeyeceği için şimdilik bu istekler geri çevriliyor. Daha açılmadan, tanıtımı yapılmadan büyük bir ilgi var. 



Eskiden olduğu gibi çocukları da ağırlayacak
Kamp, elbette eskiden olduğu gibi çocukları ağırlamaya devam edecek. Yaklaşık iki saat kaldığım Hasırca’dan dinlenmiş olarak ayrıldım.Hizmet vermeye başlayınca görmenizi, mümkünse kalmanızı öneririm. Eskişehir, Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı ve Kızılay sayesinde güzel, verimli, ihtiyaçlarımızı yıllarca karşılayacak bir tesis kazanmış. Başta Bakanımız Nabi Avcı olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Babadan oğula geçen görev aşkı 
Kampa girerken bizi Ferhat Yılmaz karşıladı. Kampta görevli Ferhat 39 yaşında. O da tıpkı 32 yıl çalışıp emekli olan babası gibi hayatının tamamını Hasırca’da geçiriyor. Babası Mehmet emekli olunca,işlerini Ferhat devralmış. Ferhat da bu kampta büyümüş. Düğünü de burada yapılmış. Ferhat büyüdüğü kampta şimdi oğlunu büyütüyor. İki yaşındaki Berat Eren’e sağlıklı ve uzun ömür dileyip gezimize başlıyoruz.
Kaynak : anadolugazetesi.net
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi