MÜLTECİ SORUNUNA DİKKATİ ÇEKTİ

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç MÜLTECİ SORUNUNA DİKKATİ ÇEKTİ
A
a

CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer, mülteci sorununun uzun süre Türkiye'nin gündeminde yer alacağını savunarak, "Kapıyı sınırsız açmak, sınırları delikli kevgire döndürmek; kendi ulusunun ve topraklarının güvenliğini sıfıra indirmek değil." dedi.

Sütiş Eskişehir
CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer, “Mülteci krizi Türkiye’nin daha uzun zaman gündeminde kalacak bir konudur. Kayıt dışılık kayıtlılığa dönüşecektir. Hiçbir mülteci akımı geri dönüş şekline dönüşmemiştir. Mülteciler o ülkenin vatandaşları konumuna geçmiştir” dedi.

Usluer, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Usluer, Küçük Millet Meclisleri’nin Türkiye’nin her tarafında her ay toplantılar yaptıklarını belirterek, bu Meclislere sivil toplum örgütlerinin ve bölge milletvekillerinin davet edildiğini ifade etti. Usluer, “Bu toplantılarda amaç, her ay ülkenin önemli bir sorununu dikkat çekmek, bu sorun çerçevesinde siyasileri, sivil toplum örgütlerini dinlemek ve bunun sonucunda ortak görüş, payda çıkarmak ve bütün Türkiye’de paylaşmak” ifadelerini kullandı.

Millet Meclisleri’nde gündemin mülteci sorunu olduğunun altını çizen Usluer, Türkiye’nin politikasını değerlendirdi. Usluer, Suriye’de savaşın 5 yıldır devam ettiğini hatırlatarak, “Türkiye bugün ağır bir mülteci sorunuyla karşı karşıya. Türkiye’nin mültecilere kapılarını açması uluslar arası arenada olması gerekenlerden bir tanesidir. Ancak kapıyı sınırsız açmak, sınırları kevgire döndürmek, kendi ulusunun güvenliğini sıfıra indirmek değildir” şeklinde konuştu.

Türkiye’deki 2.7 milyon Suriyeli’den 350 bininin kamplarda olduklarını belirten Usluer, “Ülkemize kabul ettiğimiz mültecilerle ilgili, ülkemize kabul ettiğimiz andan bir takım sorumlulukları da kabul etmiş oluyorsunuz. Barınma olanaklarını sağlayacaksınız, hayatlarını geçirebilmeleri için istihdam alanı, geçim hakkı tanıyacaksınız. Üçüncüsü eğitim hakkı, dördüncüsü sağlık hakkı. Parası olanları bir kenarda bırakırsak, Suriyelilerin metruk evlerde, 25-30 kişinin aynı anda insanca olmayan koşullarda yaşadıklarını görüyoruz. 2.7 milyon Suriyeli’den 1.8 milyonu 18 yaşının altında. Türkiye’de 152 bin Suriyeli gözünü açtı. Bu çocukların doğumuyla birlikte bütün sorumluluklar Türkiye Cumhuriyeti hükümeti Adalet ve Kalkınma Partisi’nindir” diye konuştu.

Türkiye ile AB’nin yaptığı anlaşmanın maddi çıkara dayanan anlaşmalar olduğunu söyleyen Usluer, “Türkiye Cumhuriyeti hükümeti Adalet ve Kalkınma Partisi, Avrupa Birliği ülkelerine mültecilerin geçişini engelleyerek, Avrupa’ya geçen mültecilerden beğenmedikleri Türkiye’ye geri kabule zorlanarak ve bunu kabul ederek, para anlaşması yaptı. İnsan kafası, sayısı üzerinden yapılan maddi temelli bir anlaşma. Bu anlaşma insani anlaşma değildir. Geri Kabul Anlaşması çerçevesinde Avrupa Birliği bize bazı maddeler dayattı. Dedi ki, bu yasaları hızla yasalaştırırsanız, bunun karşılığında size vize serbestisi vereceğiz. Ama karşılığında bizde vize serbestisi istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Resmi Gazete’de koşullu olarak AB ülkelerine vize uygulamayacağına ilişkin karar yayınlandığını hatırlatan Usluer, “Almanya belki de mülteci krizinden en fazla etkilenecek ülke. Mülteci krizi Türkiye’nin daha uzun zaman gündeminde kalacak bir konudur. Kayıt dışılık kayıtlılığa dönüşecektir. Hiçbir mülteci akımı geri dönüş şekline dönüşmemiştir. Mülteciler o ülkenin vatandaşları konumuna geçmiştir” dedi. 
Kaynak : İHA
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi