Yolsuzluklar üzerine

23 Mayıs 2016 09:00
A
a
Sütiş Eskişehir
Bu hafta köşemizi yolsuzluk konusuna ayırdık. Geçen haftalarda IMF Başkanı Christine Lagarde’nin kaleme aldığı bir makalede; sadece rüşvetin küresel ekonomiye zararının 1,5 ila 2 trilyon dolar arasında olduğu belirtmiş ve raporda yolsuzluğun hem gelişmiş hem de gelişen ülkelere zarar verdiği vurgulanırken, bu sorunla mücadelenin küresel ölçeğe taşınması gerektiği ifade edilmiş. Yolsuzluğun maliyetlerinin ölçülmesinin zor olduğuna ancak sadece rüşvet için ödenen paranın bile sorunun büyüklüğünü göstereceği belirtilen raporda, şunlar kaydedilmiş ve kamu görevlilerinin genelde yolsuzlukla mücadele konusunda konuşmaktan çekindiğine işaret ederek, şu görüşleri paylaşmış; 
"Bu nedenle, dünya liderlerinin bu problem hakkında son yıllarda samimi şekilde konuşmaya başlaması beni çok şaşırttı. Bu girişimler, sadece yolsuzluğun ekonomik maliyetlerini daha açık hale getirmekle kalmayıp, değişim için büyük bir talep olduğunu da gösterdi." 
Gene yakın zamanda yapılan bir anketin, yolsuzluğun, halk tarafından işsizlik ve fakirlikten bile daha fazla ve en çok tartışılan konu olduğunu gösterdiğini belirten Lagarde, "İşsizlik ve fakirliğin yolsuzluğun belirtileri olabileceği göz önüne alındığında, halkın bu soruna öncelik vermesi bence son derece haklı" ifadelerini kullandı. 
Lagarde, makalesinde "Yolsuzluk, toplum üzerinde son derece yıpratıcı etkilere sahip. Devlete güveni azaltıyor ve vatandaşların ahlaki kriterlerinin altını oyuyor" yorumunu yapan Lagarde, yolsuzluğun çözülmesi asırlar alacak kültürel bir sorun olduğu görüşüne kesinlikle katılmadığını vurguladı.
IMF Başkanı Lagarde, makalesinde ayrıca doğru yöntemlerle yolsuzluk konusunda kısa zamanda büyük ilerleme kaydeden ülkeler olduğunu dile getirerek, son derece kompleks bir problem olmasına karşın yolsuzluğun doğru teşviklere ve hukukun üstünlüğüne dayanan, çok yönlü ve kapsamlı bir yaklaşımla çözülebileceğini savundu.
Gelelim bizim ülkemize tabi makalede ülkemiz ile ilgili bir değerlendirme yapılmamış ama isterseniz biz biraz yorumlamaya çalışalım. Türkiye’de yapılan bir çalışmaya göre, Yolsuzluğun nedenlerinde ilk sırada yer alan başlık dokunulmazlık ve cezasızlık iken, çalışmadaki katılımcıların %55’i hükümetin yolsuzlukla mücadele çabalarını etkisiz buluyor. 
Yolsuzluğun nedenleri sıralamasında ilk sırayı dokunulmazlıklar ve yolsuzluğun cezasız kalması (10 üzerinden % 8.14) alıyor. Cezasızlığı, siyaset-sermaye ilişkisi (% 7.97), ihale sistemleri  (% 7.95) ve medya-sermaye ilişkisi (% 7.94) takip ediyor.
Bu sıralama, ankete katılanların özel sektörün yolsuzlukta önemli bir payının olduğunu düşündüğünü de göstermektedir. Katılımcıların % 61’inin, özel sektörün rüşvet ile kamu sektörü üzerindeki etkisine ilişkin soruya “evet, özel sektör rüşvet, hediye vb. vererek kamusal işlemler ve hukuki düzenlemeler üzerinde çok etkilidir” demiş olması ise, bu sonucu destekler nitelikte.
Kamu ihaleleri ise; İhale sistemleri yolsuzluğun nedenleri sıralamasında 3. sırada yer alırken, kamu iş ve işlemlerinde yolsuzluk derecesi sıralamasında 10 üzerinden 8,62 puanla 1. sırada yer almaktadır. Ankete katılanların bireysel deneyimlerinden öte sistemsel olarak bu alana işaret ettikleri görülmekte.
Yolsuzluğun en yaygın olduğu düşünülen kurumlar arasında yerel yönetimler/belediyeler ve siyasi partiler ilk sıralarda yer alırken yolsuzluk iddiaları oy tercihlerini olumsuz etkilemektedir. Belediyeler ayrıca, en fazla usulsüz ödeme ya da hediyenin verildiği kurumlar olarak göze çarpmakta.
Türkiye’de hâlâ bir siyasi etik yasasının bulunmaması, çıkar çatışmalarının önlenememesi ve siyasetin finansmanı, özellikle de seçim kampanyalarının finansmanı ile ilgili kayda değer bir denetim yapılamamasına neden olmaktadır. Ayrıca lobi faaliyetlerini düzenleyen bir yasal çerçeve de bulunmadığından siyasetin diğer alanlarla ilişkisinin gözetimi güçleşmektedir.
Türkiye’de siyasetin bir menfaat sağlama aracı olarak kullanıldığına dair örneklerle birlikte bu yönde güçlü bir algı olduğu da görülüyor.
Araştırma sonuçları, yolsuzluğun Türkiye’de kamudan özel sektöre pek çok alanda adalet ve hizmete erişimi engelleyen bir sorun haline geldiğini göstermektedir. Cezasızlık ile hukuk devleti ilkesinin zedelenmiş olması yolsuzlukla mücadeleyi etkisiz hale getirmektedir.
Tabi burada biz bir durum tespiti yaptık değerlendirme yapmak hepimize düşüyor…
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi