Şeker işçileri ilki gerçekleştiriyor

Sadi Seda yazdı

6 Mayıs 2016 09:01
A
a
Sütiş Eskişehir
Günün Sözü:  İyimser bir insan ayakkabıları  çalınınca  “ayaklarım var ya” diyebilen insandır...   SOKRATES
 
Dedem diyor ki: Unutma oğlum; Başarılı adam karısının harcayabileceğinden fazla kazanandır. Başarılı kadın ise böyle bir adam bulandır.
 
Geçtiğimiz Salı günü ES GROUP’a iki önemli ziyaret gerçekleştirildi…
Önce saat: 14.00 gibi Türk-İş Eskişehir Şube Temsilcisi Necat Kılıç ile Şeker-İş Sendikası Başkanı Cengiz Ünder ile Harb-İş Şube Genel Sekreteri Tuncer Erakay ziyaret ettiler…
Ziyarettin nedeni 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı nedeniyle yapılan etkinliklere verdiğimiz destekten dolayı teşekkürdü…
Türk-İş Eskişehir Temsilcisi, gönüllerinin 1 Mayıs’ı tüm emekçi kesimlerin birlikte kutlamasının geçtiğini ancak bunun bazı nedenlerden dolayı gerçekleşemediğinden dolayı üzgün olduğunu söyledi…
Geçmişte tüm emekçi kesimin temsilcileri bir araya gelerek 1 Mayıs’ı birlikte kutluyorlardı…
Ancak geçtiğimiz yıllarda Sıhhiye Meydanında yapılan kutlama öncesinde İstiklal Marşı okunurken bir gurubun davul zurna eşliğinde halay çekmesi veya İstiklal Marşına yapılan saygısızlık maalesef ayrışmaya neden oldu…
1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı’nın birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü olmasına rağmen geçmişte yaşanan sıkıntı birlik ve dayanışmayı bozdu…
İkincisi ise artık işçiler de yıllardır 1 Mayıs’ta gündeme getirilen sorunlarına bir karınca boyu bile çözüm getirilemediğinden yakınarak, kutlamalara katılmamayı tercih etmeye başladılar…
Bu ayrışma devam etmesi halinde kutlamalara katılan emekçi sayısını giderek daha da azalmasına ve bir gün gelecek parmakla sayılacak katılımcılarla kutlanmasına neden olacağını düşünüyorum…
Nejat Kılıç’ın, Es Group olarak 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı nedeniyle yapılan kutlamalara gösterdiğimiz ilgiden dolayı teşekkür etmesinin ardından Şeker-İş Sendikasının Şube Başkanı Cengiz Ünder, birkaç gün önce Şeker Fabrikasında başlattıkları bir eylem hakkında bilgi paylaşımda bulundu.
 
İŞÇİLER FABRİKAYA
SAHİP ÇIKTILAR
Eskişehir Şeker Fabrikası 1933 yılında 83 yıl önce Atatürk’ün emri ile kurulmuş önemli sanayi kuruluşlarından birisi…
Geçmişte bin 500 ton civarında pancar işleyen Eskişehir Şeker Fabrikası, bugün pancar ekim sahalarının kısıtlanması, getirilen kotalar nedeniyle pancar işleme ve şeker üretim miktarları önemli oranlarda azaldı…
Geçen sezon 2015-2016 kampanya döneminde 828 bin tona düştü…
İşlenen pancar miktarının düşüş nedenlerinin başında getirilen kota uygulaması gelirken, ikinci olarak da fabrikada çalışan işçi sayısının ciddi olarak azalması…
Emekli olanların yerine kadrolu işçi alınmadı…
Onun yerine geçici işçiler çalıştırılmaya başlandı…
Geçmişte geçici işçiler 11 ay çalışabiliyordu…
Bugün ise 5620 sayılı yasa gereği 169 günden fazla çalıştırılamıyor…
Bu da her yıl Eylül ayında başlayan ve Ocak veya Şubat ayına kadar devam eden kampanya dönemine rast getirilmekte…
Pancar alım kampanyasının sona ermesi ve şeker üretimin tamamlanmasından sonra fabrika her yıl yeni kampanya dönemine sağlıklı başlayabilmesi için bakıma alınır…
Bu bakımlar fabrika imal edecek yetkinliğe sahip olan Şeker Makine Fabrikasında çalışan işçiler tarafından gerçekleştiriliyor…
Ancak Şeker Makine Fabrikasında da son yıllarda işçi sayısının azalması nedeniyle 4-5 ay sürüyor…
Pancar işleyerek şeker üreten makinalar Şeker Makine Fabrikasında çalışan işçiler tarafından tek tek sökülerek temizlendikten sonra tekrar monte ediliyor…
Yukarıda da bahsettim…
Bakım döneminde gerek Şeker gerekse Şeker Makine Fabrikalarında yeterli sayıda işçi olmadığı için Şeker Fabrikasının makinelerinin bakımı da uzun sürüyor…
Makinelerin bakımlarının 2016-2017 dönemi pancar alım kampanyasına yetişmesi için fabrikalarda çalışan işçiler her gün mesai saatlerinin sonunda iki saat daha fazla mesai yapmaya başladılar…
İşçiler dinlenme saatlerinden fedakârlık yaparak yaptıkları iki saatlik mesai için herhangi bir ücret talep etmiyorlar…
Şeker-İş Sendikası Başkanı Cengiz Ünder, üretimin devamlığı ve fabrikaların bacalarının tütmesi adına görevlerini aksatmayan, üç kişinin yapacağı işi tek başına üstlenen, devleti ile didişmeyen ülkesi ve ekmeği için canını hiçe sayarak gecesini gündüzüne katarak çalışan şeker işçisinin sesini kamuoyuna duyurmak için mücadele verdiğini söyledi ve şöyle devam etti:
“Şeker Fabrikamıza sahip çıkmak, yıllarca geçici olarak çalışan 132 arkadaşımızın kadroya geçmesi için 1 ay boyunca iki saat fazla çalışacağız. Bizi yönetenlerin sesimize kulak vermelerini ve en az bizim kadar milli ekonominin lokomotifi olan şeker sanayi ve pancar tarımına sahip çıkmalarını bekliyoruz. 2000 yılında fabrikamızda 1800 işçi çalışıyordu. Bugün geçicilerle birlikte toplam 622 kişi çalışıyor. Kasıtlı olarak fabrikamıza kadro vermeyerek,  ekmek yediğimiz işyerimizi yok etmeye çalışıyorlar.  Fabrikada çalışanların yüzde 70’inin emekliliği geldi. Sırf fabrikamız kapanmasın diye arkadaşlarımız emekli olmuyor. Fabrikamızı yok etmeye çalışanlara karşı direneceğiz…
Şeker Fabrikası’nda yaşanan işçi sorununa AK Parti Eskişehir İl Başkanı, başta Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı olmak üzere AK Parti Eskişehir Milletvekilleri sessiz kalmamalılar…
İşçi sayısı artırılırsa üretim de artacak. Bununla birlikte ekonomiye kazandırılan katma değerde yükselecek…
 
*-*-*-*
1 Mayıs entelektüel bir kutlama
Akşam 17.00 gibi de KESK Dönem Sözcüsü Yalçın Mutlu ile Sıhhiye Meydanı’nda yapılan 1 Mayıs Kutlama Komitesi üyeleri geldiler…
KESK, DİSK, TMMOB ve Tabipler Odası’nın tertiplediği etkinlik Sıhhiye Meydanı’nda yapıldı. Burada yapılan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamasında İstiklal Marşı okunmamış ve Türk Bayrağı da yoktu…
Türk-İş Eskişehir Şube Temsilcisi ve farklı alanda yapılan kutlama komitesi heyeti sözcüsü Necat Kılıç’ın, ”İstiklal Marşı söylenmeyen ve Türk Bayrağı taşımayan kişilerle birlikte aynı safta 1 Mayıs Bayramını kutlamak istemedik, o nedenle ayrı kutlama yaptık” demesi Sıhhiye Meydanında kutlama düzenleyenleri üzmüş…
Ziyaretimize gelen Sıhhiye Meydanındaki 1 Mayıs’ı kutlama komitesi üyeleri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününün Türkiye has bir kutlama olmadığını, entelektüel bir kutlama olması nedeniyle Dünya çapında yapılan bir kutlama olduğuna dikkat çektiler…
“Entelektüel olarak yapılan kutlama da İstiklal Marşı da okunmaz, Türk Bayrağı da açılmaz. İstiklal Marşımıza kesinlikle karşı değiliz. Ulusal kutlamalarda herkes gibi bizde göğsümüzü gere gere İstiklal Marşımızı söylüyoruz. Türk Bayrağından da asla rahatsızlık duymuyoruz. Milli Bayramlarda bizlerde evimize, sendikalarımıza Türk Bayrağı asıyoruz. Necat Bey bu açıklaması ile bizi İstiklal Marşına karşı, Türk Bayrağını taşımaktan kaçınıyoruz gibi göstererek bazılarına hedef yaptı. Bu bizi üzdü. ABD’deki, İngiltere’deki ve diğer ülkelerde yapılan 1 Mayıs kutlamaların hangisinde milli marş okundu, o ülkeleri simgeleyen bayraklar açıldı. Tüm ülkelerde olduğu gibi bizde 1 Mayıs kutlamalarında 1 Mayıs şarkısı okuduk” dediler.
Kutlamalarda KESK’in ikiye bölündüğü iddiasına ise KESK Dönem Sözcüsü Yalçın Mutlu şöyle cevap verdi:
 KESK bünyesinde bulunan bazı sendikalar öyle istediler. “Keşke yaşanmasaydı. Ulusalcı Atatürkçü görüşünde olanlarla HDP ve EMEP’e yakın olanların çekişmesinden dolayı mı bu bölünme yaşandı  söylemlerine katılmıyoruz.” Biz 1 Mayıs’tan bir ay önce Türk-İş’i ziyaret ederek bölünme olmadan hep birlikte kutlayalım çağrısında bulunduk. Türk-İş’e bağlı sendikalar ayrı kutlama kararı almışlar. Bu karar karşısında ne diyebiliriz? “Bölünme oldu, İstiklal Marşı okunmadı, Türk Bayrağı taşınmadı söylemleri bizleri üzdü.”  İstanbul’da, Ankara’da da kutlamalar yapıldı. Oralarda İstiklal Marşı okundu mu? Hedef gösterildik. “Bu söylemlerden sonra birileri bize saldırsa bunun sorumlusu kim olacak?”
Yalçın Mutlu’nun, ”Entelektüel bir kutlamada İstiklal Marşı okunmaz, ülke bayrağı taşınmaz” sözlerine katılıyorum…
Bu kutlama sadece Türkiye’ye has yapılan kutlama değil…
1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü Türkiye’den doğmuş bir bayram da değil…
O nedenle 1 Mayıs’ta meydanlarda İstiklal Marşı’nın okunmaması ve Türk Bayraklarının taşınmaması doğal…
Ancak görüyoruz ki bazı guruplar kendilerine özgü bayrak, flama ve poster taşıyorlar…
Kutlama Komitesi nasıl ki Türk Bayrağı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtarıcısı büyük önder Mustafa Kemal’in posteri açılmıyorsa, bazılarının açtığı posterlere de engel olmalı…
Yoksa gelecek yıllarda bölünmeyle birlikte katılımcı sayısı da düşer ve 1 Mayıs’ın önemi de giderek yok olur…
 
*-*******
 
FIKRA:
 
Sergi
 
Bir sergide ünlü romancı, ressam arkadaşına:
"Kutlarım sergi açılışına bakanlar gelmiş"
Bunun üzerine Ressam:
"Ne önemi var ki, bakanlar geleceğine, keşke biraz da alanlar gelseydi " der.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi