Prof.Dr. Alper Çabuk

İklim değişiklikleri

19 Eylül 2016 09:18
A
a
Sütiş Eskişehir
Geçtiğimiz haftalarda ulusal gazetelerden birinde küresel ısınmanın farklı bir olumsuz etkisine dair bir haber okudum. Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk’in açıklamalarına dayalı olarak yapılan haberde ‘Dünya’nın farklı yerlerinde yapılan araştırmalara göre küresel iklim değişikliklerine bağlı olarak artan sıcakların böbreklerimiz üzerinde önemli olumsuz etkileri olduğu ve küresel ısınmanın artmasıyla böbrekle ilgili hastalıkların arttığı vurgulanmış. Buna göre ‘küresel ısınma, mevsim normallerinin çok üzerinde sıcaklıklara maruz kalmamıza ve yüksek nem oranı ile birleştiğinde de aşırı terlememize neden oluyor. Dolayısıyla vücudumuz çok fazla su kaybediyor ve eğer yeterli su tüketmiyorsak böbrek hastalıklarından kaçamıyoruz’.
 
Yine aynı haberde Hindistan'da ve ABD'de yapılan araştırmalara göre, ‘küresel ısınmaya bağlı dünyadaki ortalama sıcaklığın 0,8°C artmış olmasının aşırı sıcaklık sonucu ortaya çıkan hastalıkların % 75'ine neden olduğu vurgulanıyor.  Buna göre insanlık, tarihinde ilk defa küresel ısınmanın yol açtığı bir salgına tanıklık ediyor olabilir. Hindistanlı araştırmacılar ülkenin bazı kesimlerinde aşırı sıcakların ve buna bağlı susuzluğun neden olduğu böbrek çalışmazlığı konusunda uzun zamandır çalışmalar yürütüyorlar. Belli bölgelerde risk faktörlerinden şeker hastalığı, yüksek tansiyon, obezite gibi sağlık sorunları olmayan bireylerde dahi böbrek hastalıkları görülmesi, küresel ısınmanın etkilerinin anlaşılması açısından önemli bulgulardan. 2015 yılında Hindistan'ın Andhra Pradesh Eyaleti'nde meydana gelen sıcak dalgasında bir ay içerisinde 1400 çiftçinin aynı nedenlerle öldüğü belirlenmiş. Orta Amerika'da görülen böbrek hastalığı sonucu ise 10 yıllık bir süreçte 20.000 kişinin hayatını kaybetmesi, küresel ısınmanın böbrekler üzerindeki etkilerinin sadece Hindistan’la sınırlı olmadığını, birçok tropikal bölgede küresel iklim değişikliğinin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar ayrıca, böbrekler üzerindeki etkinin hemen ortaya çıkmadığını, sıcaktan dolayı her geçen gün böbrek hasarının ve kas yıkımının yavaş yavaş geliştiğini söylemişler’. Haberde bu olumsuz etkilerden daha az etkilenmek için bol miktarda su tüketimi öneriliyor.
 
Yine söylemek istiyorum, küresel ısınma ve buna bağlı ortaya çıkan küresel iklim değişiklikleri 21. Yüzyılın ana gündem maddesi. Dünya üzerinde yaşanan pek çok olumsuz olayların arkasında aslında küresel iklim değişiklikleri var. Bunlardan biri de şüphesiz geçen yıl içerisinde neredeyse Dünya’da yaşayan her 125 kişiden birinin mülteci ya da sığınmacı durumuna düşmesi de var. Geçen hafta Portekiz’de düzenlenen 41.IAHS (International Association for Housing Studies) Dünya Kongresi’ne katıldım. Öncelikle bugüne kadar kongrelere emeği geçmiş tüm kişiler  adına Prof. Dr. Derin Ural’ı tebrik etmek istiyorum, zira bu kongre konut, barınma ve yerleşim yerleri çözümleri üzerine mühendislik, mimarlık, planlama konularında çok farklı ülkelerden ve meslek disiplinlerinden çok sayıda araştırmacıyı bir araya getirmeyi ve karşılıklı bilgi alışverişinde bulunulmasını 41. kez başardı. Benim açımdan üzerinde çalıştığım mültecilere yönelik yerleşim yeri ve barınma sorunlarına yönelik geliştirilebilecek yerleşim yeri yapılandırılmaları ve barınma çözümleri üzerine son derece ilham verici oldu. Gönlümden geçen şu ki, gelecek yılki kongrede ana tema ‘Mülteciler İçin Yerleşim Yeri ve Barınma Çözümleri’ olsa, zira bu konu hala olumsuz etkileriyle ülkemiz ve Dünya’nın başındaki önemli sorunların başında geliyor.
 
..................................
 
Bugün ilk, orta öğretim ve liseler için yeni öğretim yılı başlıyor. Tüm öğrencilerimize ve eğitim çalışanlarına güzel bir öğretim yılı geçirmelerini dilerim.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi