Hamamyolu, Hamamyolu olalı…

24 Ekim 2016 09:12
A
a
Sütiş Eskişehir
Eskişehir deyince ilk akla gelen bölgedir Hamamyolu.
Köprübaşı bölgesinden başlayarak Yediler Parkı’na kadar uzanan, önemli alışveriş merkezleri ve hamamların bulunduğu tarihi bir caddedir. 2009 yılında tamamen trafiğe kapatılan bu bölge üzerinde yeni bir proje hayata geçirilecek gördüğümüz kadarı ile.
Hamamyolu Kentsel Platformu;
Kent Konseyi Hamamyolu Çalışma Grubu tarafından olgunlaştırılmış proje. Geçtiğimiz günlerde Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt tarafından basın açıklaması ile kamuoyu ile paylaşıldı. Yazgan Mimarlık tarafından çizimi yapılan projenin teknik sunumları  Mimar Kerem Yazgan tarafından yapıldı. Türkiye’de bu tür bir projenin henüz olmadığı ve önümüzdeki günlerde uluslararası değerlendirmede birincilik ödülüne yakın olduğu açıklandı.
-Yerleşim birimlerindeki değerlerin korunması
-Anıt ağaçların ve yeşil alanların korunması
-Üstüne üstlük yeşil kuşağın ıhlamur ağaçları ve sarmaşıklarla daha da arttırılması
-Kesintisiz yürüyüş alanı haline dönüştürülmesi (1200 metre)
-Bunun gerçekleşmesi adına bir üst geçit ve üst geçitte Hamamyolu Müzesi oluşturulması.
-24 saat canlı olacak, modern aydınlatma ve yol boyunca cam eserlerin çimento ile buluşması biçiminde tasarım olacak.
- ‘Gençlerin bu bölgeden uzaklaşması’ biçiminde ilginç bir tespit yapıldı sunumda ve oldukça yerinde bir tespitti. Yirmi dört saat canlı olması istenen bölgede eksik olarak nitelenen bu gurubun da kendini ait hissetmesi adına neler yapılabilirdi?
Bununla ilgili bir soru sordum tabii ki Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt’a; 24 saat boyunca yaşayan bir bölge hayal ederken, gençleri çekmek adına  burada alkol ve eğlence mekanları ön plana çıkarılarak bazı aklı evvel gerici güruhun dediği gibi bir fuhuş merkezi olma ihtimali var mıdır Hamamyolu’nun? Anlaşılan o ki işin teknik detaylarından daha ziyade sosyolojik boyutu ile ilgili bu açık sözlü soru çok ta beklendik bir soru değildi. Ancak Belediye Başkanı Kazım Kurt ilk şaşkınlığın ardından verdiği net bir cevapla kamuoyunu açık bir biçimde aydınlattı ki “gerici güruh” eminim rahat bir uyku çekmiştir o gece…
Benim insanların namus bekçiliğini yapmakla ilgili bir tasam asla olmaz ancak Eskişehir’i ve üniversite gençliğini fuhuş ile özdeşleştirmeye çalışan ve kendine gazeteci diyenlerin her yeni projede ‘alkol-fuhuş-gece hayatı- lanet olası sosyal demokratlar’ diye sahne alması alışıldık bir tablo olduğu için bu sefer sanırım ben onlardan hızlı davrandım.  Hep diyorum; Eskişehir Anadolu’nun ortasında parlayan bir incidir. Öyle akşam ezanı okunmadan herkesin evine çekildiği, tatsız tuzsuz bir şehir yapmaya çalışanlara inat,  O’nun her daim ışıltısını artıracak projelerin çoğalması temennimizdir.
 
 
SİZİN SESİNİZ
 
Memleket Sevdalıları Derneği diye bir dernek var ve bakın kuruluş amaçları neler:
Dernek, Türk Ulusu’nun, Atatürk İlke ve Devrimleri ile bu ilkelerin temel dayanağını oluşturan Tam Bağımsızlık kavramı konularında aydınlatılması ve geliştirilmesi için gerekli olan bilimsel çalışmaları yapmak, bu çalışmaların halka yansıtılmasını ve uygulanmasını sağlamak, Türk Ulus’unun birlik ve beraberliği, vatanın bölünmez bütünlüğü, ulusun mutluluğu ve refahı için gereken düşünceleri üretmek ve savunmak, resmi dilimiz olan Türkçenin toplumun her kesiminde kullanılması ve korunması konularında katkıda ve teşvikte bulunmak; Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” ilkesi doğrultusunda Türkiye ve Dünya’da Barış Kültürünün gelişmesi,yerleşmesi ve yaygınlaştırılması için çalışmak, her türlü üretimde bulunmak, ulusal ve uluslararası katkı sunmak, insan haklarının ve demokrasinin gelişimine katkıda bulunmak, yurdumuzun geçmişten günümüze; tarihi, kültürel ve sosyal yapısını ve gelişimini incelemek, araştırmak ve analiz etmek suretiyle bu ve benzeri araştırmaları yapacak olan akademisyen, yazar ve araştırmacılarla, aynı koşulları taşıyan kişi ve kuruluşlara bilgi, belge, doküman ve kaynak sağlanması konularında yardımcı olmak ve evrensel değerlere katkıda bulunmak amacıyla kurulmuştur.”
Eskişehir’de de aktif olarak çalışan derneğin İbrahim Şavlukbaş adında memleket sevdalısı bir il başkanı ve güzel bir ekibi var. Bilin istedim…
 
OZANCA
 
MEMLEKET İSTERİM
 
Memleket isterim
Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun;
Kuşların çiçeklerin diyarı olsun.
 
Memleket isterim
Ne başta dert, ne gönülde hasret olsun;
Kardeş kavgasına bir nihayet olsun.
 
Memleket isterim
Ne zengin fakir, ne sen ben farkı olsun;
Kış günü herkesin evi barkı olsun.
 
Memleket isterim
Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun;
Olursa bir şikâyet ölümden olsun.
 
Cahit Sıtkı Tarancı
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi