Ekonomimiz patlamaya hazır bir “Balon”

11 Temmuz 2016 09:01
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Evet; bazılarımızın haksız bir başlık attığımı, çok insafsız veya yanlı bir düşünceye sahip olduğumu söylediğinizi duyar gibiyim. Bu başlığı özellikle attığımı, sizlerin; bir de bir başka bakış açısıyla, bazı söylemleri, değerlendirmenizi isteyeceğim.
Geçen haftalarda Sayın Başbakanımız. Binali Yıldırım Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yatırım teşvik paketini açıkladı. Bu pakette neler yoktu ki.
Başbakanımız şunları açıkladı;
Yatırımcıya yönelik kolaylıklar çerçevesinde Bireysel Emeklilik Sistemine dahil olanlara damga vergisi muafiyeti getiriyoruz.
Türkiye'den yönetilen bölgesel şirketlere kurumlar vergisi muafiyeti getiriyoruz.
Yurtdışındaki yatırımcılar Türkiye'ye varlıklarını rahatlıkla getirebilecek.
Tarım yatırım teşvik vergisi kapsamındaki binalarda 5 yıl emlak vergisi alınmayacak.
Doğal afetlerle ekonomik kayba uğrayan yatırımcılar, sigortalı çalışanların borçlarını bir yıla kadar erteliyoruz.
Primlerini zamanında ödeyen Bağ-Kur'lulara 5 puan indirim yapılacak, primlerin zamanında ödenmemesi halinde bu imkan ortadan kalkacak.
Terörle mücadelede şehit olanların bir yakını araç alırken ÖTV alınmayacak.
Taksi, şehir içi toplu taşıma yapan dolmuş, minibüs, belediye ve halk otobüsü, bunlar yenilendiği zaman ÖTV'siz alacaklar. 
TCMB gerekli çalışmaları yapıyor, kredi kullanma maliyeti düşecek. Kredi kullanımında taşınabilir menkuller de teminat olarak kullanabilecek.
Karşılıksız çek işlemlerine para cezası geliyor, tekrar ederse hapis cezası verilecek. Karekod uygulamasıyla da çekin güvenirliliği daha çek alınmadan öğrenilebilecek.
Yatırım teşvik sistemi yenilenecek, bazı süreli teşvikler kalıcı hale gelecek.
Bölge bazlı teşvik sisteminin dışında proje bazlı destek sistemi geliyor
Şirket açmak ve kapatmak kolaylaşıyor.
Tarımsal teşviklerdeki kafa karışıklığı ortadan kalkacak, yılda 2 kez teşvik verilecek.
Yatırım ve ihracat kredilerine erişim kolaylaştırılacak.
Kamuda tasarruf seferberliği başlatılacak.

Başbakanımız, bu teşvik ve desteklerle üretimin artacağını, tedbirlerin mali disiplini bozmayacağını belirterek "Tedbirlerin bütçeye yükü getirisinin çok altında" olduğu şeklinde ki yorumunu yaptı.
Başbakanımıza göre bu teşviklerin, yatırım yapana faydası var. Dolaylı olarak yeni çalışma alanı oluşacak, satış olacak, ticaret büyüyecek, millete faydası var, tarım sektöründeki vatandaşlarımıza, esnafa, işçiye, emekliye, gençlere, turizmciye faydası var.  
Bu sözler çok güzel ama benim aklıma o zaman şu geliyor. Demek ki bu sektörlerde, kesimlerde ekonomik, mali, sosyal bir takım sorunlar var ki teşviklerle bu sorunları çözmeye çalışıyorsunuz. Hani ekonomimiz çok iyi idi, hani ekonomimiz büyüyor ve gelişiyordu. Dünyanın 20. büyük ekonomisi idik.
Demek ki yatırımlar yeterli değil ki, yatırımlar teşvik ediyorsunuz.
İşsizlik had safhada ki, yeni çalışma alanları yaratacak teşvikler veriyorsunuz.
Satışlar yetersiz ki, satışları teşvik ediyorsunuz
Ticaret yeterli gelişmemiş ki, ticareti teşvik ediyorsunuz.
Milletimiz bunlardan yeteri kadar faydalanmıyor ki, millete daha fazla fayda sağlayacak teşvikler veriyorsunuz.
Tarım sektöründeki vatandaşlarımızın, esnaflarımızın, emeklilerimizin, gençlerimizin, turizmcilerimizin sorunları var ki, bu kişilere teşvikler veriyorsunuz. Bu sözler Başbakanımızın teşviklerden yararlanacağını söylediği kesimler ve kişiler. Eğer bu kesimlerde sorun varsa ekonomimizin istikrarından, güçlülüğünden bahsetmemiz mümkün mü? Söylenildiği kadar da ekonomimiz sağlıklı, güçlü değilmiş ki. Bu teşviklere ve düzenlemelere ihtiyaç duyuyoruz. Demek ki ekonomimizde bir takım aksayan yönlerimiz varmış.
Turizm sektörü ortada, tarım sektörü ortada, işsizlik ortada, yerli yatırımın hali ortada, küçük işletmelerin hali ortada emeklilerin hali ortada, esnafın hali ortada vs. vs.
Bütün bunlardan sonra ekonomimizin biraz abartıldığı balon gibi şişirildiği söylemi doğru olabilir mi?
Bu tabi ki bir başka bakış açısı. Katılırsınız, katılmazsınız. Ama bir de bu yönden düşünmeniz yerinde olacaktır. Sanırım.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi