Bankalardan; pardon ‘modern tefecilerden’ bir mağduriyet daha

20 Haziran 2016 09:00
A
a
Sütiş Eskişehir
Bir iki haftadır sizlerden bankalarla ilgili mağduriyet şikayetleri o kadar yoğun geliyor ki, anlatamam. Herhalde hepsini buradan yazmaya kalksam, sene sonuna kadar tüm köşeyi bunlara ayırmam lazım. Her neyse, biz bu hafta da bankalarla ilgili birkaç olayı buradan anlatmaya çalışalım. En azından bankaların oyunlarına gelmeyelim.
Hepimiz bu ekonomik şartlarda bankalardan kredi alıyoruz. Bu krediler zaman zaman tüketici kredileri, taşıt kredileri veya ev kredileri oluyor. Bunun dışında da bankalar kredi pazarlamak için, uydurma adlarla, her birimizin telefonuna bayram kredisi, tatil kredisi gibi adlarla kredi teklifleri sunuyor. ‘Aman aldanmayın’ diyorum. Bu kredilerin faiz oranları düşük gözükmesine rağmen, dosya parası, sigorta primi gibi adlar ile gene tüketicileri mağdur edecek bir meblağı almaya devam ediyorlar.
Adı bizde saklı olan bankaya başvuran ama hemen hemen tüm bankaların da başvurduğu bu tüketici aleyhindeki durumlara birkaç örnek verelim isterseniz. Krediye başvurduğumuz banka, krediyi adımıza çıkardıktan sonra, banka memuru ‘kredi karşılığında belirli riskleri karşılamak üzere bizden kredi tutarını kapsayan bir sigortanın yapılması gerektiğini’ vurguluyor. Bu ilk başta tüketicinin lehine gibi gözükmesine rağmen, ondan sonraki teklif biraz mide bulandırıyor. Çünkü sigortanın banka tarafından yapılması durumunda faiz oranlarının geçerli olduğunu, eğer başka bir sigorta şirketine yaptırırsanız bankanın uygulayacağı faiz oranlarının artacağını söyleyerek size şantaj uyguluyor. Zaten zor durumda olan tüketici de bu aşamadan sonra bu şantajı kabul etmek durumunda kalıyor.
Tüketici hakları bakımından, tüketicilerin kredi aldığı bankalara sigorta yaptırmak gibi kanunen bir zorunlulukları bulunmuyor. Daha ucuza aynı riskleri sigorta edecek başka bir sigorta şirketine sigorta etme hakkı varken; maalesef bankalar bunu kötüye kullanarak daha fazla primlerle kendi bankalarının ortak olduğu veya parasal ilişkili oldukları sigorta şirketlerine pazar yaratıyorlar.
Bu bir yönü; bir başka örneği adı bizde saklı olan bir vatandaşın ağzından aynen aktarıyorum; “Ben X bankasından maaş alıyorum eksi hesabım var, kredilerim var ödeyemiyorum. Banka da buna karşılık eksi 8000 TL olan eksi hesabımın limitini 750 TL’ye düşürdü. Maaş yatınca banka eksi olan kredili hesabımdan maaşımın tamamını düşüyor. Bana geçinecek para kalmıyor. Mağdurum, ne yapmam lazım? Yapılandırmalarını söyledim, gittim konuştum onu da yapmıyorlar.”
Bankanın böyle bir durumda krediyi yapılandırıp, kişiye maaşını vermesi gerekiyor. Özellikle bu süreci uzatıyor. Çünkü maaşın tamamını krediye kesmek varken, niçin alacağını riske soksun? Banka bu borcu yapılandırdığında, tüketicinin maaşının ancak belli bir oranında (çalışan bir kişinin maaşına en çok % 25, emeklilerin maaşına ise; borçlunun muvafakati bulunmaması halinde hiç kesinti yapılamaz) kesinti yaparak bu borcu alabilecek. Ayrıca zor duruma düşmüş müşterisinin limitini de sabit tutacağına 750 TL gibi komik bir rakama düşürerek tüketiciyi zor durumda bırakıyor. Burada da banka gene kendini düşünüyor.
Siz siz olun, bu durumlarda hakkınızı arayın, bilen birilerine sorun. Bankaların bu tür uygulamalarına sizlerin de, bizlerin de ‘DUR’ dememiz lazım. Bu konularda hukukçularımızdan, tüketici derneklerimizden ve hakem heyetlerimizden bilgi alabilirsiniz.
ESKİŞEHİR TÜKETİCİ SORUNLARI İL HAKEM HEYETİ
 
Tel:0 222 230 05 15 - Faks:0 222 230 05 14
 
Esasen bizi bu bankaların eline düşüren, Bankalar Kanunu’nda bankaların çıkarlarını tüketicilerin çıkarlarından daha fazla kollayan maddeleri kanunlaştıranlara biraz sitem etmek gerekiyor. Çünkü bizi yönetenlerin, halkının, vatandaşının haklarını da koruması gerekiyor. “Burada yazdığımız pek çok sorunun, esasen bizi yönetenler tarafından daha evvel çözülmesi gerekir”, diye düşünüyorum. “Umarım sizler de düşünürsünüz” diyerek yazımı bitiriyorum.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi