MAHŞERİN DÖRT ATLISI

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç MAHŞERİN DÖRT ATLISI
A
a

Osman Cemoğlu kaleme aldı - Sporda iz bırakanlar

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Eskişehir’de doğup büyüdüler
Onları isterseniz 60’lı yılların kare ası, isterseniz mahşerin dört atlısı olarak değerlendirin gerçekten bu şehrin yetiştirdiği özel insanlardı. Süreyya Özkefe ile Fahrettin Cüreklibatur (Cüneyt Arkın) Işık mahallesinin, Yüksel Özbek ile Fehmi Sağınoğlu ise Bağlar Mahallesinin gençleriydiler. Birbirine çok yakın semtlerin bu dört çocuğu gençlik yıllarına kadar aynı çevrelerde yaşadılar ve daha sonra Eskişehir’den ayrıldılar.  Ancak kader onları tekrar İstanbul’da buluşturdu.
 
Türkiye Ligi kuruluyor.
 Adı Milli Lig, Türkiye 1 Ligi ve son olarak Süper Lig olan en üst  futbol ligimiz 1959 yılında kuruldu. Bu kuruluş zamanla profesyonel futbolun gelişmesine ve sektör haline gelmesine neden oldu. İşte; o yıllarda pek çok futbolcu için olduğu gibi “Yüksel, Süreyya ve Fehmi” için bu ligin kurulması onların kariyerleri için bir şans oldu.  Bu ligde oynamaya başlayan üç Eskişehirli gençten “Yüksel Özbek” önce Ankara PTT’ye, “Süreyya Özkefe” Ankara Demirspor’a ve “Fehmi Sağınoğlu”da Kasımpaşa Kulübüne transfer oldu.  Başarılı futbolları onları çok kısa süre sonra Beşiktaş forması altında buluşturdu.
 
Süreyya Özkefe
1939 yılında Eskişehir’de doğdu.  Futbola 1958 yılında Işıkspor’da başladı. Daha sonra Ankara Demirspor’a transfer oldu. 196’de geldiği Beşiktaş’ta 9 sezon oynayarak 1970’de doğduğu kentin takımına Eskişehirspor’a gelerek siyah kırmızı forma ile futbola veda etti. Futbolculuk yaşamı boyunca Süper Lig, Ziraat Türkiye Kupası, Süper Kupa (Cumhurbaşkanlığı Kupası) gibi bütün büyük kupaların mutluluğunu yaşayan  “Özkefe” Genç, Ümit, Ordu ve A Milli Takım formalarını defalarca giydi…

Yüksel Özbek
1937 yılında Eskişehir’de doğdu. Futbola 1952 yılında Bağlarspor’da başladı. Sırasıyla Eskişehir Demirspor, Ankara PTT’de oynadıktan sonra 1961 yılında Beşiktaş’a transfer oldu. 1965 yılında Eskişehirspor’un kurulması üzerine doğduğu kente gelen “Yüksel Özbek” Eskişehirspor  tarihinin ilk kaptanı olarak unutulmazlar arasına girdi. Geçirdiği sakatlık nedeniyle 1967 senesinde futboldan kopan “Yüksel Özbek” Ümit Milli takım formasını giydi
 
Fehmi Sağınoğlu
1937 yılında Eskişehir’de doğdu. Futbola Yüksel Özbek gibi 1952 yılında Bağlarspor’da başladı. Oradan Eskişehir Demirspor’a transfer oldu. 1959 yılından itibaren Kasımpaşa formasıyla oynayan “Fehmi Sağınoğlu” 1963 yılında Beşiktaş’a transfer oldu.  1970 yılında futbolu bırakıncaya kadar Beşiktaş’ta oynayan “Fehmi” 18 kez aralıksız A Milli Takım formasını giydi. Futbolu bıraktıktan sonra İstanbul’a yerleşerek, Eskişehir’e dönmedi.
 
Fahrettin Cüreklibatur (Cüneyt Arkın)
 8 Eylül 1937 tarihinde Eskişehir Merkez Karaçay köyünde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Eskişehir’de tamamladıktan sonra yüksek tahsil için İstanbul’a giderek Tıp Fakültesinden mezun oldu. 1963 yılında yönetmen Halit Refiğ’in dikkatini çekerek Yeşilçam’a adım attı. Yüzlerce filmde başrol oynayan Cüneyt Arkın çok sayıda ödül aldı. Bir ara siyasete atılarak ANAVATAN Partisiyle şansını denese de başarılı olamadı.
 
Büyük şampiyon Nasuh Akar
1925 yılında Yozgat'ta doğdu. 1942 senesinde ailesiyle birlikte yerleştiği Eskişehir’de güreş hayatına başladı. Eskişehir Demirspor Kulübünde kendini yetiştirerek büyük zaferlere imza attı. . 1946 senesinde Milli Takıma seçildi. 1946 Stockholm Avrupa Şampiyonu, 1948 Londra Olimpiyatları şampiyonu, 1949 İstanbul Avrupa Şampiyonu ve 1951 Helsinki Dünya Şampiyonu olarak serbest stil 57 kiloda dört kez altın madalya kazanarak, Türk Güreş Tarihinin unutulmaz isimleri arasında yer aldı. 1942-1951 seneleri arasında 44 defa milli oldu. Güreşi bıraktıktan sonra milli takıma, yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli kulüplerde antrenörlük yaptı.  

HAFTANIN PORTRESİ
İbrahim Çelik
20 Ocak 1955 tarihinde Eskişehir’de dünyaya geldi.  Dört çocuklu bir ailenin üçüncü çocuğuydu. Henüz dört yaşında iken babasını kaybetti. Annesinin ve iki ablasının üzerine titrediği küçük İbrahim ilköğrenimini Dumlupınar İlkokulunda tamamladı…
Zeki ve çalışkan bir öğrenciydi. İbrahim’in gençliğe adım attığı yıllarda bütün ülkede Eskişehirspor rüzgârı esiyordu. Bu akımdan etkilenen küçük İbrahim’in bütün hedefi futbolcu olup Eskişehirspor forması giymekti…
 Bölge Müdürlüğüne bağlı futbol okulunda meşin yuvarlakla tanıştı. Uzun boyu, güçlü fiziği ve yeteneği ile arkadaşlarının arasında sivrilmeye başladı. Kısa zamanda ünlü spor adamı “Cihat Arman”ın direktörlüğünü yaptığı Eskişehirspor Genç Takımı’nın en iyi savunmacısı oldu…
Bu arada Mehmetçik Orta Okulunda öğrenimini de başarıyla götürüyordu. Onun hayatının akışını değiştiren karı-koca okulun beden eğitimi hocalığını yapan “Ülkü ve Turgut Otay” oldu.  “Turgut Hoca” uzun boyundan etkilenerek onu basketbolcu yapmak isterken eşi “Ülkü Hanım” ısrarla voleybolcu olmasını istiyordu…
Sonuçta “Ülkü Hoca”nın dediği olur. Bütün ideali Eskişehirspor’da futbol oynamak olan İbrahim,  ileriki yıllarda A Milli takıma kadar uzanacak önemli bir kariyerin ilk adımını atarak Eskişehir Kılıçoğlu Toprakspor’da voleybol hayatına başlar…
Hocası “Ülkü Hanım” haklı çıkmıştır. Voleybolda kariyer merdivenlerini hızla tırmanmaya başlar. Sırasıyla İETT’ye, sonra Hisarbank Karadeniz ekibine, ardından Büyükdere Boronkay, Halkbank, Ziraat Bankası, Eczacıbaşı, Mako gibi ülkenin en önemli voleybol takımlarına taşır. Onun asıl yıldızlaştığı kulüp ise Galatasaray olur…
Voleybola geç başladığı için Genç Milli Takım’da oynamak kısmet olmaz. Ancak 1983 yılında Fas’ın Kazablanka Kentinde yapılan “Akdeniz Oyunlarında” giydiği A Milli Takım formasını 64 karşılaşmada sırtından çıkarmaz…
Ayrıca oynadığı kulüplerle katıldığı Balkan ve Avrupa Şampiyonaları gibi uluslararası turnuvalarda 150’nin üzerinde görev yapan “İbrahim Çelik,  günümüzün değerli isimlerinden “Neslihan Demir, Meryem Boz ve Erkan Toğan”la birlikte Eskişehir’in yetiştirdiği dört önemli voleybolcudan biridir…    
2000 yılında Türkiye- Bosna Hersek maçı öncesinde yapılan bir jübile ile aktif sporculuk hayatını noktalar ve antrenör olarak voleybola hizmet etmeye başlar…
Eskişehir Cici kulübüyle başlayan antrenörlük hayatı, bazı spor okulları ve genç karmalarla devam eder.  Bir dönem Genç Milli Takım antrenörlüğü de yapar. Daha sonra kendine ait voleybol okulu açan “İbrahim Çelik” halen Galatasaray Kulübü’nün alt yapı hocalığını yapmaktadır…
Kaynak : anadolugazetesi.net
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi